Ροχαλητό είναι μια διαταραχή της αναπνοής που χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περισσότερες από δέκα διακοπές την ώρα χαρακτηρίζονται ως ασθένεια.

Επιπτώσεις

 1. Υπερβολική κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 2. Πρωϊνοί πονοκέφαλοι – Πυρετός
 3. Έλλειψη συγκέντρωσης – Απώλεια μνήμης
 4. Νυκτερινή εφίδρωση και ενούρηση
 5. Ροπή σε κατάθλιψη
 6. Διαταραχές της ευεξίας
 7. Μειωμένη διανοητική ικανότητα
 8. Ανικανότητα – Σεξουαλική Δυσλειτουργία
 9. Οξυρυθμία
 10. Κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος
 11. Μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού
 12. Αύξηση αρτηριακής πίεσης – καρδιαγγειακές επιπλοκές

Πόσο Σοβαρό είναι ;

Το 50% των ανθρώπων που ροχαλίζουν δεν ακολουθούν κάποια θεραπεία και οδηγούνται σε επικίνδυνες για την υγεία άπνοιες. Κυριότερες αιτίες θανάτου από άπνοια: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και ατυχήματα. Επιπλέον το ροχαλητό μπορεί να επιφέρει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αυξημένη πίεση, ακόμα και μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκεφαλικό. Τελικά λοιπόν το ροχαλητό δεν είναι και τόσο αθώο… Είναι βέβαια και η κοινωνική σου ζωή που υπονομεύεται . Η δυσαρμονία στον γάμο από που αρχίζει νομίζεις; Τα πρωινά νεύρα του συντρόφου σου που οφείλονται άραγε; Γι’ αυτό σου λέω, το ροχαλητό δεν είναι τόσο «αθώο» σαμποτάρει πολλά πράγματα.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του ροχαλητού και της υπέρτασης;

Το ροχαλητό, όπως και οι άλλες δυσχέρειες της αναπνοής κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια, σύνδρομο αντίστασης του ανώτερου αεραγωγού) μπορεί να έχει καρδιοκυκλοφορικά επακόλουθα, ανεξάρτητα από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο και η παχυσαρκία. Οι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων το ροχαλητό και οι λοιπές δυσχέρειες της αναπνοής κατά τον ύπνο προκαλούν κυκλοφορικά προβλήματα, περιλαμβανόμενης της υπέρτασης είναι ο συνδυασμός διαλλείπουσας υποξίας και υπερκαπνίας, οι επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις, η παρατεταμένη αύξηση του τόνου του συμπαθητικού, η περιορισμένη βαροανακλαστική ευαισθησία, η αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων, και η αύξηση των επιπέδων του ινωδογόνου του πλάσματος και της ομοκυστεΐνης.

Πρόληψη

 • Μόνο αν μάθεις τη βασική αιτία του ροχαλητού, μπορείς να την παλέψεις ικανοποιητικά. Προϊόντα και φάρμακα υπάρχουν για κάθε πιθανή αιτία, φρόντισε λοιπόν να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα για την περίπτωση σου. Και όχι, μόνος δεν μπορείς να βρεις την αιτία του κακού. Η επίσκεψη λοιπόν σε εργαστήριο ύπνου για μια ολοκληρωμένη πολυσωματοκαταγραφή, διάγνωση του προβλήματος και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας καθίσταται αναγκαία.
 • Θεραπείες τελειωτικές και βέβαια υπάρχουν, αν το πάρεις απόφαση. Μικροχειρουργικές επεμβάσεις του μισάωρου με laser θα ανοίξουν για πάντα τους αεραγωγούς σου και θα απαλλαγείς μια και καλή από τον βραχνά. Πριν φτάσεις ωστόσο εκεί, τα παραδοσιακά σκευάσματα ίσως κάνουν τη δουλειά και σε καάθε περίπτωση η συμβουλή του ειδικού είναι επιβεβλημένη…
 • Βότανα που μπορεί να βοηθήσουν είναι η Βαλεριάνα , η Λουίζα, ο Κράταιγος, η Μέλισσα και το Τίλιο. Τα κάνεις αφέψημα και τα πίνεις μια ώρα πριν κοιμηθείς.
 • Φτιάξε το κρεβάτι σου. Άλλαξε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αέρισε τα σε καθημερινό επίπεδο. Γιατί η σκόνη και τα άλλα σωματίδια δημιουργούν ερεθισμούς στο βλεννογόνο της μύτης και ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερη βλέννα για να αντισταθμίσει το κακό, κάνοντας σε να αναπνέεις από το στόμα. Και ναι, όπως θα έχεις ήδη ,μαντέψει, αυτό οδηγεί στο ροχαλητό.
 • Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά. Τα καυτερά φαγητά μπορούν να οδηγήσουν σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γεγονός που υποδεικνύεται από πλήθος ερευνών αυξάνει τις πιθανότηττες ροχαλητού.
 • Κοιμήσου στο πλάι. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο όταν είναι ανάσκελα. Κοιμήσου λοιπόν στο πλάι. Για να διασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις έτσι, υπάρχει το τρικάκι με το μπαλάκι: χώσε ένα μπαλάκι του τένις στην πλάτη της πιτζάμας ή του tshirt σου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνεις συνεχώς στο πλάι.
 • Βελονισμός – Ρεφλεξολογία: Δύο εναλλακτικές μέθοδοι που προσφέρουν ανακούφιση και καταπολέμηση του ροχαλητού.
 • Detoxpatches: Επιθέματα αποτοξίνωσης που αποτοξινώνουν τον οργανισμό κατά τον ύπνο προσφέροντας ευεξία και χαλάρωση.
Μοιραστείτε το: