Παρ’ότι έχουμε συσχετίσει το δέρμα μας με την ομορφιά — αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία μας. Εξάλλου, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και εκείνο που μας φέρνει σε επαφή με οτιδήποτε υπάρχει έξω από εμάς.
Το δέρμα μας φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία μικροβίων και μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν έρευνες που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην υγεία μας.
Το μικροβίωμα του δέρματος, ή αλλιώς χλωρίδα του δέρματος, αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικρόβια. Υπάρχουν 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και έως και 80 διαφορετικά είδη μυκήτων.
Το μικροβίωμα του δέρματος αλλάζει ανάλογα με τον τόπο που βρισκόμαστε, καθώς τα μικρόβια ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα του φωτός και το αν το περιβάλλον είναι υγρό, ξηρό, με τρίχες ή λιπαρό αλλά διαφέρει ακόμη και ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Για παράδειγμα, ένας ιδρωμένος έφηβος έχει ένα πολύ διαφορετικό μικροβίωμα από μια γυναίκα που έχει περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Πώς το δέρμα συνεισφέρει στην υγεία;
1. Επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα                                                                                                                                              Κάποτε πιστεύαμε ότι το μικροβίωμά μας υπήρχε μόνο στην επιφάνεια του δέρματος και ότι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ήταν στείρα. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το 2013, οι επιστήμονες έκαναν μια βαθιά έρευνα στο δέρμα αναζητώντας μικρόβια, τα οποία βρέθηκαν μέχρι το στρώμα του υποδόριου λίπους όπου φαίνεται ότι εκεί γίνεται και η πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού μας.

2. Προστατεύει από μολύνσεις
Ένα υγιές δερματικό μικροβίωμα προστατεύει από λοιμώξεις όπως ακριβώς και ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα: παραγκωνίζοντας την υπερανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Το μικροβίωμα του δέρματος προτιμά ένα σχετικά όξινο περιβάλλον (το pH είναι περίπου 5,0), το οποίο επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων.
3. Μετριάζει τη φλεγμονή
Το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος «επικοινωνούν» μεταξύ τους τακτικά, ρυθμίζοντας τις φλεγμονές. Όταν το μικροβίωμα βάλλεται, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να απελευθερώσει διάφορα αντιμικροβιακά πεπτίδια όπως η καθελιδίνη για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση. Ομοίως, τα καλά βακτήρια μπορούν να αναστείλουν την απελευθέρωση φλεγμονωδών ενώσεων από το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Προστατεύει από εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες
Το μικροβίωμα βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγών, περιορίζει την έκθεση σε αλλεργιογόνα, ελαχιστοποιεί την οξειδωτική βλάβη και διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και υγρό. Μάλιστα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μας προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες UV. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια με το βακτήριο Staphylococcus epidermidi εκτέθηκαν σε ακτίνες UV, ανέπτυξαν σημαντικά λιγότερους όγκους από τα ποντίκια χωρίς αυτό.

Πώς επηρεάζεται το μικροβίωμα και με ποιο αποτέλεσμα;

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι πολλά αντιβιοτικά, φάρμα- κα αλλά και μια κακή διατροφή μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Το ίδιο ισχύει και για το μικροβίωμα του δέρματος. Η χρήση αντιμικροβιακών απολυμαντικών χεριών και σαπουνιών είναι σημαντική για την υγιεινή και μας προστατεύει από ασθένειες—αλλά συμβάλλει στη δυσβίωση του δέρματος και στην αντίσταση στα αντιβιοτικά, υποκινώντας έτσι διάφορες δερματικές παθήσεις όπως δείχνουν οι έρευνες. Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα, σχετίζεται με πολλές παθήσεις υγείας, όπως ψωρίαση, αλλεργίες, έκζεμα, δερματίτιδα εξ επαφής, ακμή, κακή επούλωση τραυμάτων, δερματικά έλκη, πιτυρίδα, μύκητες και μυκητιασικές λοιμώξεις, ροδόχρου ακμή και επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος.

Πιο απλά, το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από δύο παράγοντες: 1) τι βάζουμε στο σώμα μας και 2) τι βάζουμε στο στόμα μας.

1) Χρήση λάθος προϊόντων

Εάν είστε εθισμένοι στην «καθαριότητα», είναι πολύ πιθανόν να βλάψετε το μικροβίωμα του δέρματός σας. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά αντιμικροβιακά καθαριστικά ή αντισηπτικά για να απομακρύνετε τις βρωμιές και παθογόνα μικρόβια, είναι σαν να δίνετε αντιβίωση στο έντερό σας, καθώς ουσιαστικά σκοτώνετε τα φιλικά βακτήρια (την άμυνα) του δέρματος αλλά και του περιβάλλοντος που βρίσκεστε, κάτι που καθιστά πιο εύκολο να προσβληθείτε από παθογόνα βακτήρια. Να θυμάστε ότι το μικροβίωμα του δέρμα- τός μας προτιμά ένα pH περίπου 5 (όξινο). Σε αυτό το σχετικά όξινο pH, το υγιές μικροβίωμα ευδοκιμεί. Γίνεται επίσης κατανοητό ότι τα ευκαιριακά βακτήρια -οι δυσβιοτικοί παίκτες- ευδοκιμούν σε υψηλότερο, πιο αλκαλικό pH. Το σαπούνι έχει pH περίπου έως 10,0. Έτσι, μπορεί να θεωρούμε ότι προσφέρουμε στην υγιεινή μας αλλά στην πραγματικότητα βλάπτουμε τη μικροχλωρίδα μας με σαπούνι ή άλλα αλκαλικά τοπικά προϊόντα και θέτουμε τις προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για δερματικά προβλήματα. Πόσο πιο υγιές θα ήταν εάν μπορούσαμε να ψεκάσουμε το δέρμα μας ή το χώρο μας με δισεκατομμύρια φιλικά μικρόβια! Και όμως μπορούμε!

2) Το μικροβίωμα του εντέρου έχει εκτεθεί επίσης σε κίνδυνο

Νέα έρευνα δείχνει πως οτιδήποτε βλάπτει το μικρο- βίωμα του εντέρου2 επηρεάζει επίσης και το δέρμα και αντίστροφα. Ονομάζεται άξονας εντέρου-δέρματος και οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν τη σύνδεση. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει επίσης ισχυρή σχέση εντέρου-ακμής: Τα μικρόβια παίζουν άμεσο και έμμεσο ρόλο αλλά εν τέλει επηρεάζουν την ακμή επιδρώντας συστηματικά στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, τον γλυκαιμικό δείκτη, τα επίπεδα λιπιδίων των ιστών, τα παθογόνα βακτήρια, καθώς και τα επίπεδα νευροπεπτιδίων και νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Πώς τα προϊόντα της MikroVeda βοηθάνε στο δέρμα;

Για ένα λαμπερό δέρμα χρειάζεται ένα υγιές έντερο. Πέρα όμως από την εσωτερική τους χρήση, τα φυσικά βιολογικά σκευάσματα MikroVeda (πρεβιοτικά και προβιοτικά από 33 στελέχη ζωντανών βακτηρίων), έχουν άριστη εφαρμογή στο δέρμα καθώς επαναφέρουν το μικροβίωμά του στη φυσιολογική του κατάσταση. Παράγονται με μία ειδική διαδικασία ζύμωσης και αποικίζουν το βακτηριακό περιβάλλον (εσωτερικό ή δέρμα) με τέτοιον τρόπο ώστε να επικρατούν, επαναφέροντας την ισορροπία σε διαταραγμένα περιβάλλοντα (δηλαδή όταν υπάρχει ασθένεια ή τοξίνωση του οργανισμού). Σύμφωνα με την Αρχή της Υπεροχής, τα σκευάσματα με ενεργούς μικροοργανισμούς έχουν την ιδιότητα να ενσωματώνουν ουδέτερους μικροοργανισμούς και να υποτάσσουν παθογενή βακτήρια. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το μικροβίωμα μας!

Μαζί με τα ενεργά συστατικά της ζύμωσης από τα 22 πολύτιμα βότανα και φυτά, οι μικροοργανισμοί του MikroVeda Life ξεδιπλώνουν το πλήρες φυσικό τους αποτέλεσμα. Διατίθενται μόνο σε υγρή μορφή και όχι σε κάψουλες γιατί εστιάζουν σε υψηλότερη ποιότητα και απορρόφηση και έχουν άμεση επίδραση στους βλεννογόνους και στο δέρμα. Το Ph τους είναι όξινο το οποίο βοηθάει τόσο στο να ταξιδέψουν στο γαστρικό σωλήνα (στην εσωτερική χρήση) χωρίς να επηρεαστούν αλλά και εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών (εσωτερική και εξωτερική χρήση) συμβάλλοντας στην επαναφορά της υγείας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. J Invest Dermatol. 2017 Dec;137(12):2460-2461. doi: 10.1016/j.jid.2017.09.010. PMID: 29169458; PMCID: PMC5814121.
  2. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459. doi: 10.3389/ fmicb.2018.01459. PMID: 30042740; PMCID: PMC6048199.

 

**Holistic Life-Τεύχος Ιανουαρίου 2023

 

Μοιραστείτε το: