Το οπισθοστερνικό καύσος η καούρα οφείλεται στην περίσσεια πεπτικών υγρών στο στόμαχο, στα οποία περιέχεται υδροχλωρικό οξύ. Αυτά τα υγρά μπορούν να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο (γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση), προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε καούρα, καθώς και αίσθημα καύσους στο φάρυγγα.

 

› Συμπτώματα: Αίσθημα οξύτητας και πόνος στο στομάχι. Κατά διατή-ματα το οξύ ανεβαίνει ως τον οισοφάγο, όπου μπορεί να προκαλέσει έντονη αίσθηση δυσφορίας και οξύτητας (καούρα). Αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να προκληθούν κατακράτηση υγρών, προδιάθεση για ρευματοειδή αρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, και τα δόντια μπορεί να αποκτήσουν εξαιρετική ευαισθησία στο ξίδι και τα εσπεριδοειδή.

 ›Αιτίες: Οι καούρες και η όξινη δυσπεψία συμβαίνουν συχνότερα επί ύπαρξης νεφρικών ή ηπατικών προβλημάτων. Προκαλούνται επίσης από ακατάλληλο συνδυασμό τροφών, ή από την κατανάλωση φρούτων ή χυμών μετά από τη βρώση κρέατος ή άλλων δύσπεπτων τροφών. Τα φρούτα υφίστανται εύκολα ζύμωση (30 λεπτά). Αν καταναλωθεί πρώτα κρέας, αυτό χρειάζεται μερικές ώρες για να χωνευτεί, εμποδίζοντας έτσι τη δίοδο του φρούτου στο λεπτό έντερο. Αυτό προκαλεί ζύμωση του φρούτου στο στόμαχο, γεγονός που προκαλεί δυσπεψία και καύσος.

Προτεινόμενη αγωγή:

  Αποφύγετε

◊ Νευρικότητα, άγχος ◊ Επεξεργασμένο αλεύρι και ζάχαρη ◊ Πιπέρι
◊ Στρες ◊ Οινοπνευματώδη ◊ Ανθρακούχα
◊ Ασπιρίνη ◊ Κόκκινο κρέας ◊ Καφέ
◊ Σοκολάτες ◊ Τσάι  

 

  1. Μην τρώτε μέχρι να νιώσετε πλήρης. “Μασάτε το φαγητό σας αργά” συνιστά ο Δρ. Samuel Klein του Πανεπιστημίου του Τέξας.
  2. Λαμβάνετε μια ισχυρή δόση γνήσιου ζελέ Aloe Vera. Αυτό το προϊόν εξουδετερώνει την οξύτητα και ρυθμίζει το pH.
  3. Αλφάλφα σε χυμούς ή σε ταμπέλες καθημερινά. Το αλφάλφα μπορεί να βοηθήσει λόγω της μεγάλης αλκαλικότητας του. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να το αναμείξετε με καρότα, χυμό γκουάβα ή ανανά και λίγο μέλι.
  4. Το ginger είναι επίσης βοηθητικό για την απορρόφηση του γαστρικού οξέος. Περιλάβετε στη δίαιτα σας τροφές πολύ αλκαλικές, όπως χουρμάδες, ψημένο καλαμπόκι, παπάγια και βρασμένα μήλα.
  5. Ο χυμός πατάτας είναι αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση του καύσους. (Θρυμματίστε λίγη πατάτα μέσα σε νερό, αφήστε το όλη τη νύχτα και πιείτε το το επόμενο πρωί με χυμό Aloe Vera).
  6. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα, γιατί αυτό προκαλεί παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο και το φάρυγγα. Εάν ξαπλώσετε, κρατήστε το κεφάλι ψηλά. Συνίσταται η αποφυγή του ύπνου για τουλάχιστον 2 ½ ώρες μετά το γεύμα.
  7. Εξαλείψτε τα προϊόντα που προκαλούν οξύτητα: ροφήματα με καφεΐνη όπως καφέ, τσάι, κόκα κόλα κ.λ.π. Επιπρόσθετα, αποφύγετε τις καυτερές πιπεριές, το μαύρο πιπέρι, το κακάο, τις τορτίγιες από αλεύρι, το κόκκινο κρέας και τα ζυμαρικά. Επιπλέον αποφεύγετε το κάπνισμα και τα ανθρακούχα ποτά, γιατί προκαλούν διάταση του στομάχου και του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου.
  8. Αποφύγετε τις τηγανητές και λιπαρές τροφές
  9. Καταπολεμήστε το στρες και το άγχος στη ζωή σας, καθώς είναι μια από τις κύριες αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της γαστρίτιδας και του έλκους
  10. Η εφαρμογή κομπρεσών με ψυχρά βρεγμένα πανιά στην κοιλιά μετά το γεύμα θα βοηθήσει στην ελάττωση της δυσφορίας από γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  11. Πολύ σημαντική σημείωση: Πριν από τα γεύματα, τρώτε πρώτα φρούτα ή πίνετε χυμούς χωρίς συνοδεία φαγητού, και περιμένετε λίγη ώρα για να χωνευθούν (30 λεπτά). Εάν καταναλώσετε φρούτα μετά το γεύμα, δεν μπορούν να χωνευθούν γρήγορα και θα αρχίσουν να υφίστανται ζύμωση, προκαλώντας προβλήματα πέψης και παλινδρόμησης .(βλ.’’The Anti-diet’’(H Αντι-Διαιτα)του Δρ.Diamond).

Προσοχή Εάν εκτός από τις καούρες έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα .ναυτία, ζάλη, αιματέμεση, πόνο στο στήθος που επεκτείνεται στο λαιμό και τα χέρια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Μοιραστείτε το: