Η ηλιοθεραπεία, πάντοτε με μέτρο φαίνεται πως αποτελεί ασπίδα για τον διαβήτη.

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη  D,  η λεγόμενη και «βιταμίνη της λιακάδας», αφού συντίθεται μόνον όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι μια πραγματικά χρυσή ασπίδα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον κλινικό νευρολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Εμπερς, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, γρίπη, τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμη και καρκίνο. Χωρίς τη «βιταμίνη της λιακάδας» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε… χειμερία νάρκη και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τις ασθένειες.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΨΩΡΙΑΣΗ, ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ <<ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ>> ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΗΣ ΛΙΑΚΑΔΑΣ

Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι η βιταμίνη D ήταν σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την υγεία των οστών. Μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησαν οι επιστήμονες πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μικρό γεωγραφικό πλάτος, όπως το Εκουαδόρ, παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά αυτονόμων παθήσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή και διαβήτη τύπου 1, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για περαιτέρω επιδημιολογικό έλεγχο. Η βιταμίνη D φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κύρια πηγή για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι το φως του ηλίου. Ανευρίσκεται, αλλά σε μικρές ποσότητες, σε κάποιες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά. Δεν είναι τυχαίο που οι σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη του Βορείου Ημισφαιρίου όπου οι άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς μειωμένης ως και ανύπαρκτης ηλιοφάνειας για ορισμένους μήνες του χρόνου, φροντίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίες να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα τους με βιταμίνη D, ενώ οι κάτοικοί τους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D. Στις σκανδιναβικές χώρες χορηγείται βιταμίνη D σε όλα τα βρέφη, από την πρώτη στιγμή. Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν επίσης και τη διάθεση του ατόμου, γεγονός που δικαιολογεί και τα αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης σε βόρειες χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία.

 Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Επιπλέον μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρονιά, επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να προδιαθέτει ή να αποτελεί παράγοντα κίνδυνου για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

<< Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο χρησιμοποιούμε συνηθώς αντιλαϊκό, το οποίο όμως μπλοκάρει το επίπεδο της βιταμίνης  D. Επόμενος τη βιταμίνη D που νομίζουμε ότι θα συνθέσει ο οργανισμός μας κάνοντας ηλιοθεραπεία στις διακοπές μας, στην πραγματικότητα δεν τη συνθέτει.>>

Δυστυχώς, έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψη της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας και στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό μπορει να φτάσει και το 80%.

ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΨΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντιλαϊκών. Αναφέρουν μάλιστα, ότι ένα αντιλαϊκό με δείκτη προστασίας 10, μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D που θα εξασφαλίζει όχι μόνο την υγειά των οστών και των δοντιών, αλλά θα προστατεύει και από την εμφάνιση άλλων παθήσεων που ενδέχεται να συσχετίζονται με την ανεπάρκεια της όπως ο διαβήτης.

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Διαβητολογικά στο ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώστα, εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D στην Ελλάδα αναφέρει: << υπάρχει μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D και αυτό αφορά σε όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, σε κάποιες μελέτες που έκανε και το δικό μας τμήμα, φάνηκε ότι στους ηλικιωμένους το ποσοστό μπορει να φτάνει και το 80%. Είναι περίεργο σε μια χωρά με τέτοια ηλιοφάνεια. Από ότι φαίνεται μάλλον, ο ήλιος δεν επαρκεί, γιατί χρησιμοποιώντας αντηλιακά μπλοκάρουμε την παραγωγή της βιταμίνης D και δεν αφήνουμε το δέρμα να κάνει τη δουλειά του>>.

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ; ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Θα πρέπει να ορίσουμε σωστά τι σημαίνει έκθεση στον ήλιο, γιατί σήμερα οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν το σύνολο της, σε κλειστούς χώρους. Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, χρησιμοποιούμε συνήθως αντηλιακό, το οποίο όμως μπλοκάρει το επίπεδο της βιταμίνης D. Επόμενος, τη βιταμίνη D που νομίζουμε ότι θα συνθέσει ο οργανισμός μας κάνοντας ηλιοθεραπεία στις διακοπές μας, στην πραγματικότητα δεν τη συνθέτει. Επιπλέων, η σύνθεση της βιταμίνης D δεν γίνεται σε κάθε ώρα της ηλιοφάνειας. Θα πρέπει η έκθεση να γίνεται όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Μοιραστείτε το: