Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμαπόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός κλπ.

Η αντιμετώπιση είναι κατ’ αρχήν συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή. Σε επίμονες περιπτώσεις, το σύνδρομο αντιμετωπίζεται εύκολα, με τη νευροχειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Συχνές ερωτήσεις για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται αρχικά με ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό. Αυτό σταδιακά εξελίσσεται σε μούδιασμα που φτάνει στα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως τον αντίχειρα και το δείκτη, ενίοτε και το τέταρτο (παράμεσος) και πάντως ποτέ το μικρό δάχτυλο. Το μούδιασμα αρχικά είναι περιστασιακό και σε ορισμένες κινήσεις αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμο.

Χαρακτηριστικά, πολλοί ασθενείς ξυπνάνε το βράδυ και τινάζουν το χέρι τους για να απαλλαγούν από το μούδιασμα. Καθημερινές κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα είναι : το κράτημα ενός βιβλίου ή του τηλεφώνου, η οδήγηση κ.ο.κ.Επίσης το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να έχει πόνο στο χέρι, που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο.Τέλος, σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής παρατηρεί ότι αρχίζουν να του πέφτουν τα πράγματα, δεν μπορεί να κουμπώσει τα κουμπιά του κλπ. Εμφανίζεται δηλαδή αδυναμία στις λεπτές κινήσεις.

Ποιες καταστάσεις προκαλούν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ερώτηση, το σύνδρομο προκαλείται από την πίεση που δέχεται το νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την πίεση είναι :

• τοπικός τραυματισμός στον καρπό, είτε άμεσος σε ένα ατύχημα, είτε (το πλέον συχνό) ήπιος και καθημερινός πχ σε εργαζόμενους μπροστά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργάτες με κομπρεσέρ κλπ

• η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η θεραπεία με αντισυλληπτικά

•άλλες παθήσεις πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, μεγαλακρία, ρευματική πολυμυαλγία. Ιδίως αν το σύνδρομο είναι και στα δύο χέρια, η πιθανότητα κάποιου τέτοιου νοσήματος είναι μεγάλη

• οι νεφροπαθείς με αρτηριοφλεβική fistula.

Μπορεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να εμφανιστεί απότομα;

Ναι. Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με αιφνίδιας έναρξης συμπτώματα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός. Η αιτιολογία έχει σχέση πιθανόν με αιμορραγία ή θρόμβωση στην περιοχή.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται και με το φύλο ; με την κληρονομικότητα ;

Ναι. Είναι 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες. Επίσης, εμφανίζεται πιο συχνά σε συγγενείς ασθενών με το ίδιο σύνδρομο.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ;

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα).

Υπάρχουν άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα ;

Ναι. Ίδια ή παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν σε :

1. Πίεση νεύρου στον αυχένα πχ σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, χρειάζεται έλεγχος του αυχένα με μαγνητική τομογραφία

2. Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου

3. Πίεση του μέσου νεύρου όχι στον καρπό αλλά κεντρικότερα πχ στην περιοχή του πήχη (σύνδρομο στρογγύλου πρηνιστή, pronator teres syndrome)
** σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πίεση του νεύρου σε δύο σημεία (double crush syndrome) δηλ. στον αυχένα και στον καρπό

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιεπιληπτικά ή κορτιζόνη).Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση.
Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται εγχύσεις κορτιζόνης τοπικά στην περιοχή.Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και μόνιμα και ιδίως όταν έχει αρχίσει αδυναμία στο χέρι, η λύση είναι η νευροχειρουργική αντιμετώπιση, με την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

** Άρθρο του κ. Κ. Κωσταβάρα, Νευροχειρούργου , ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Μοιραστείτε το: