Βασίλης Τσιούτσιας : Η εμπιστοσύνη των Τρικαλινών αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην προσπάθειά μας

Η ζήτηση ομοιοπαθητικών θεραπειών στα Τρίκαλα μεγαλώνει, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η ομοιοπαθητική αποτελεί μια διαδεδομένη θεραπευτική μέθοδο ολιστικής προσέγγισης. Ο συμπολίτης φαρμακοποιός Βασίλης Τσιούτσιας τάραξε τα νερά … στην τοπική κοινωνία , εξασκεί τη σύγχρονη Ομοιοπαθητική και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.

Μήπως η ομοιοπαθητική είναι πολυτέλεια; Σε τι διαφέρει από την κλασική ιατρική;

H ομοιοπαθητική δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια εναλλακτική λύση στην προσέγγιση του προβλήματος υγείας. Δεν θα πρέπει να θεωρείται για πολλούς μια δεύτερη επιλογή αλλά μια παράλληλη θεραπευτική. Στην ομοιοπαθητική θεραπεύεται το αίτιο και όχι το σύμπτωμα όπως στην κλασσική ιατρική. Κινητοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού .Στην ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς οργανισμοί και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το θεραπευτικό σχήμα, δηλαδή χορηγεί το νοσογόνο παράγοντα σε υψηλές δόσεις[αραιώσεις] για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να επανασυντονίσει τα συστήματα ώστε να επέλθει η ίαση.

Η ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να είναι προσβάσιμη σε όλους;

Η ομοιοπαθητική απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους [κάθε ηλικίας , από την βρεφική]. Αντιμετωπίζει οξείες αλλά και χρόνιες νόσους. Πλέον είναι προσβάσιμη σε όλους μεσω του επίσημου φορέα της , της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

Η αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων έχει δημοσιευθεί σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά του κόσμου. Η άποψη σας;

Η αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι αναγνωρισμένη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων[ ΕΟΦ] από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι απόλυτα εξατομικευμένο σε ότι αφορά το σύνολο των δυνατοτήτων των συμπτωμάτων και των παθήσεων του ανθρώπου και ονομάζεται ιδιοσυγκρασιακό , ενισχύοντας τη θεραπευτική τους ικανότητα.

Yπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ομοιοπαθητική σημαίνει μαντζούνια. Τι λέτε;

Η ομοιοπαθητική είναι ένα αναγνωρισμένο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα χωρίς παρενέργειες για προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από το φυτικό και ζωικό βασίλειο αλλά και από τα μέταλλα. Τα μαντζούνια της φύσης έχουν ποιοτικά και ποσοτικά ουσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο πεδίο ,δηλαδή δεν είναι ενεργά ενεργειακά αν δεν έχουν υποστεί επεξεργασία από τον φαρμακοποιό. Επίσης τα μαντζούνια έχουν αλληλεπιδράσεις σε φάρμακα και τροφές που εμφανίζουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες δράσεις . Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις όπου δεν σηκώνει ακόμα και συμβατικό φάρμακο όπως κίνηση και βρέφος κ.α. Συνεπώς κάθε ισχυρισμός για τα “μαντζούνια” δεν συνάδει με την ομοιοπαθητική και εμπίπτει στο φάσμα του σκωπτικού αφορισμού που δεν ταιριάζει στην σύγχρονη επιστημονική κοινότητα.

Πως δέχθηκε η Τρικαλινή κοινωνία τις πρωτοβουλίες και διάφορες δράσεις σας;

Η Τρικαλινή κοινωνία είναι ανήσυχη και σε κάθε τι καινούργιο απλώνει κεραίες ενημέρωσης. Αγκάλιασε τις πρωτοβουλίες και τις ενημερωτικές μας δράσεις και αυτό μας δίνει δύναμη, όρεξη και καινοτόμες ιδέες για το μέλλον.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η ειδικότητα της ομοιοπαθητικής δεν προσφέρεται στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Η ομοιοπαθητική δεν είναι ιατρική ειδικότητα αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα φυσικής θεραπείας και συνεπώς δεν έχει ενταχθεί στον βασικό κορμό του προγράμματος σπουδών των Επιστημών Υγείας. Καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί ως επιλεγόμενο μάθημα. Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι αναγνωρισμένος φορέας με καταξιωμένους ιατρούς και επιστήμονες υγείας και παρέχει πιστοποιημένο τίτλο σπουδών.

Πιστεύετε ότι θα είχαμε οφέλη αν η ομοιοπαθητική εντασσόταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Δεδομένης της δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου που ομοιάζει με αυτή του εμβολίου και θωρακίζει το αμυντικό σύστημα ,θα μπορούσε να δράσει ως βασική συνιστώσα στο θεραπευτικό πρωτόκολλο πολλών παθήσεων με γνώμονα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση της πολυφαρμακείας. Επίσης σε επιδημιολογικό επίπεδο , η μείωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων ακόμα και σε κατακλυσμικό επίπεδο και η τόνωση του ανοσοποιητικού που προσφέρει , αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη ,εξάπλωση και μετάλλαξη νόσων. Το κόστος της ομοιοπαθητικής φαρμάκων είναι μικρό και οι θεραπείες σύντομες. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο και η Ελβετία έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξιοσημείωτα στοιχεία μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ας ελπίσουμε να απασχολήσει το ίδιο και τους ιθύνοντες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας.

Ποιος ο στόχος σας για το μέλλον;

Στόχος μου είναι η δια βίου μου εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική Ιατρική και στις εναλλακτικές μεθόδους φυσικών θεραπειών , η μετάδοση της γνώσης στο κοινό που ολοένα και δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τέλος η οργάνωση σεμιναρίων με ομιλητές αξιόλογους και καταξιωμένους επιστήμονες . Παράλληλα είμαστε στο στάδιο παρασκευής καλλυντικών σκευασμάτων αλλά και συμπληρωματικής διατροφής με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού.

Μοιραστείτε το: