Σχεδόν το 20% των ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είχαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από την λήψη πολλαπλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το 2004, μόλις το 6 % των εισαγωγών στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα πολυφαρμακευτικής αγωγής, όταν λαμβάνονταν ταυτόχρονα πέντε ή περισσότερα φάρμακα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λίβερπουλ εξέτασαν τις εισαγωγές σε νοσοκομεία της πόλης κατά την διάρκεια ενός μήνα το 2019 και ανακάλυψαν ότι το 16,5% οφειλόταν σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις από την λήψη πολλών φαρμάκων. Η πολυφαρμακία έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια και οι γιατροί συνταγογραφούν συστηματικά , για παράδειγμα, ένα φάρμακο για την μείωση της χοληστερόλης, μαζί με φάρμακα για τον καρδιαγγειακό έλεγχο, τον διαβήτη, τον πόνο και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Συχνά, ο ασθενής δεν χρειάζεται εξαρχής το φάρμακο και οι γιατροί δεν παρακολουθούν τον ασθενή για να δουν αν μπορεί να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με μια μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) ΤΟΥ Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου το 10% των φαρμάκων δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συνταγογραφηθεί, γεγονός που οδηγεί σε 110 εκατομμύρια περιττές συνταγές κάθε χρόνο. Το κόστος των ανεπιθύμητων αντιδράσεων λόγω πολυφαρμακίας κοστίζει στο NHS περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και η πραγματική έκταση του προβλήματος θα μπορούσε να είναι χειρότερη απ’ ότι υποδηλώνουν τα στοιχεία, με λιγότερο σοβαρές φαρμακευτικές αντιδράσεις που δεν αναφέρονται ποτέ.

[Holistic Life,Πηγή: BMJ Open,2022, 12:e055551]

 

Μοιραστείτε το: