Εικόνα Άρθρου

Ομοιοπαθητική και κορωνοϊός

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας εκτός από τις συνήθεις και γνωστές πρακτικές υγιεινής (πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποφυγή συνωστισμένων χώρων), συνέστησε τη χρήση ενός ομοιοπαθητικού φαρμάκου (Arsenicum album) για την προστασία από τον κορονοϊό [1].

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η γενική “λύση” για την συνολική αντιμετώπιση της επιδημίας, ούτε κανείς να επαναπαυθεί στη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αγνοώντας τους κανόνες υγιεινής ή τα συμπτώματα εφόσον αυτά προκύψουν και τη γενικότερη ιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς περνάνε τη λοίμωξη ασυμπτωματικά ή ελαφριά, σε σημαντικό ποσοστό ασθενών ιδίως της τρίτης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα, χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο θάνατος.

Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν γενικότερα τον οργανισμό όταν ταιριάζουν με την γενικότερη ιδιοσυγκρασία του ασθενούς ή τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις τις ασθένειας. Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής μπορεί να είναι υποστηρικτικός και να μειώσει τα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, όπως του Η1Ν1 [2].

Σε κάποιες λοιπόν περιπτώσεις το Arsenicum πιθανώς να είναι χρήσιμο συμπληρωματικά γιατί θα ταιριάξει, ενώ σε άλλους ασθενείς όχι. Υπάρχει ένα σύνολο ομοιοπαθητικών φαρμάκων που μπορεί να είναι χρήσιμα. Μεταξύ αυτών, ο LHMI (Παγκόσμιος Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Γιατρών) θεωρεί χρήσιμα τα παρακάτω φάρμακα [4]:

  • Για τα αρχικά στάδια: Gelsemium, Bryonia, Ferrum Phos, Eupatorium, Belladona, Arsenicum.
  • Για τα επόμενα στάδια: Arsenicum, Phosphorus, Antimonium tartaricum, Stannum.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει πάντα να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ομοιοπαθητικού γιατρού σας.

Εάν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή πως έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.

Πηγές
[1]. pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1600895#
[2]. facultyofhomeopathy.org/influenza-ah1n1-swine-flu
[3]. therapia.gr/koronoios-omoiopathitiki/
[4]. LMHI Executive Committee Communication Regarding Coronavirus Epidemic, 18 Μαρτίου 2020
***Δημοσιεύθηκε στο site της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής
Μοιραστείτε το: