Η βρογχοσκόπηση αποτελεί διαδικασία η οποία επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει την τραχεία, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονές σας. Το συγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο εξηγεί τι περιλαμβάνει η διαδικασία, τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται και δυο περιστατικά βρογχοσκόπησης από τους ίδιους τους ασθενείς.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;


Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως σε χειρουργική αίθουσα ή κατάλληλα προετοιμασμένο χώρο και ενδέχεται να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε αναπαυτική θέση. Ίσως σας κάνουν ένεση για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε υπνηλία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη μύτη και στο λαιμό σας θα ψεκαστείτε τοπικά με αναισθητικό ώστε να βοηθήσει στο μούδιασμα της περιοχής. Κατόπιν, το βρογχοσκόπιο περνάει μέσω της μύτης ή του στόματός σας φτάνοντας κάτω, στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μένει πάντα αρκετός χώρος για να μπορείτε να αναπνεύσετε γύρω από το βρογχοσκόπιο.

Κάποιες βρογχοσκοπήσεις πραγματοποιούν επίσης λήψη μικροσκοπικής ποσότητας ιστού από τους αεραγωγούς, γνωστή ως βιοψία, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή λαβίδα. Μερικές φορές συλλέγονται κύτταρα ξεπλένοντας την περιοχή και αναρροφώντας κατόπιν το υγρό, μια διαδικασία γνωστή ως βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα. Τα δείγματα που συλλέγονται, στη συνέχεια αναλύονται, έτσι ώστε να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των αεραγωγών.

Βασικά ερωτήματα


Υπάρχουν παρενέργειες από την εξέταση;

Η πιθανότητα επιπλοκών με αυτή τη διαδικασία είναι πολύ μικρή. Ενδέχεται να νιώσετε ερεθισμό στο λαιμό και στη μύτη την επόμενη μέρα. Κάποιοι ασθενείς έχουν αιμορραγία από τη μύτη ή φλέγματα με μικρή ποσότητα αίματος. Στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα, μόνο το 1% από το σύνολο 20.000 ασθενών έχουν αντιμετωπισει σοβαρές επιπλοκές. 1

Θα έχω τις αισθήσεις μου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Τα περισσότερα άτομα μπορούν να υποβληθούν σε βρογχοσκόπηση χωρίς καταστολή. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας θα συζητήσουν μαζί σας και τις δύο δυνατότητες όσο αφορά την καταστολή και θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε αμφότερες τις επιλογές προτού αποφασίσετε. Όπως δείχνει η εμπειρία της Breda, μπορεί να σας γίνει ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, η οποία θα σας κάνει να νιώσετε σχετικήυπνηλία, αλλά θα διατηρείται ακόμα τις αισθήσεις σας.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 15 με 30 λεπτά.

Θα αισθανθώ πόνο;

Όπως μπορείτε να δείτε από τις εμπειρίες της Breda και της Marleen, οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν την αίσθηση ως δυσάρεστη, παρά ως επώδυνη. Θα σας χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό, το οποίο βοηθάει στο να μουδιάσει η περιοχή και να μην αισθανθείτε τίποτα.

***Europeanlung.org

Μοιραστείτε το: