Οι άνδρες συνήθως δεν σκέφτονται τον προστάτη τους μέχρι να αρχίσει να τους ενοχλεί. Ο μικρός αυτός αδένας -που συχνά συγκρίνεται με ένα καρύδι- βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, εκτελώντας αθόρυβα και άχαρα το ατελείωτο και ζωτικό του έργο, αναμειγνύοντας ένζυμα και συστατικά στο σπερματικό πλάσμα για να επιτρέπει στο σπέρμα να ρέει ελεύθερα, μέχρι που μια μέρα ο άνδρας μπορεί να παρατηρήσει ότι ξαφνικά κάνει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας ή ότι η ροή του δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν.

Ο Kevin McNamara, παρατήρησε ξαφνικά ότι έπρεπε να περιμένει λίγο και να καταβάλλει προσπάθεια για να ουρήσει το πρωί, κάτι που του φάνηκε περίεργο. Έτσι επισκέφτηκε τον γιατρό του.

Ο McNamara πέρασε από το πρωτόκολλο προστάτη της συμβατικής ιατρικής. Έκανε εξέταση αίματος PSA όπου έδειξε υψηλή τιμή 6 στην κλίμακα που προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι ο προστάτης του ήταν διογκωμένος, οπότε προγραμματίστηκε βιοψία προστάτη.

Οι βιοψίες χρεώνονται ως μια απλή 10λεπτη διαδικασία που είναι “άβολη”, αλλά μπορεί επίσης να είναι βασανιστική και επικίνδυνη. Οι γιατροί συνήθιζαν να λένε ότι δεν είναι επώδυνες. Τώρα χρησιμοποιούν συνήθως αναισθητικό.

Μια βιοψία μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία,1 και στο 2 – 5 % των βιοψιών, προκύπτει σήψη, που συχνά απαιτεί νοσηλεία.2 Επίσης παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από τον προστάτη μέσω των ιχνών της βελόνας βιοψίας. Μια ανασκόπηση μελετών για τον κίνδυνο αυτό, διαπίστωσε ότι η λεγόμενη “διασπορά όγκου” μέσω της βελόνας βιοψίας συμβαίνει σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων,3 αλλά το γεγονός ότι συμβαίνει εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Για τη διενέργεια της βιοψίας, μια βελόνα με κοίλη αιχμή εισάγεται μέσω του τοιχώματος του ορθού για να φτάσει στον προστάτη και εξάγονται 10 – 12 (μερικές φορές έως και 45) μικρά κομμάτια ιστού από τον αδένα, σε έναν αγώνα πιθανοτήτων να βρεθεί ο καρκίνος εάν βρίσκεται στον αδένα –είναι σαν να μαζεύεις 12 μπίλιες από μια σακούλα με 1.000 μπίλιες για να βρεις μια κόκκινη.

Η βιοψία του McNamara ήταν θετική για καρκίνο του προστάτη -μια διάγνωση που έγινε 1,3 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως το 2018, καθιστώντας τον το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες. Ο γιατρός του συνέστησε να το αφαιρέσει.

Η “μετάνοια για τη θεραπεία του προστάτη” δεν είχε ακόμη μπει στο ιατρικό λεξικό το 2012, όταν προτάθηκε η προστατεκτομή του McNamara, ο οποίος όμως είχε τις δικές του ιδέες για την επέμβαση και δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτήν. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο από τον Αμερικανό Don Tolman (έναν “Whole Foods Cowboy” που κηρύσσει το μήνυμα της υγείας μέσω της διατροφής, του ήλιου, της υγιεινής ζωής και του διαλογισμού) και τον κέρδισε. Αντί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, επισκέφθηκε τον Tolman, έναν εκκεντρικό χαρακτήρα με μαύρο μουστάκι και καουμπόικο καπέλο, και υιοθέτησε την αντικαρκινική του αγωγή με χυμούς φρούτων και λαχανικών, μεγάλες ποσότητες από κουρκουμά για την αντιφλεγμονώδη δράση του και χορτοφαγική διατροφή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η επιστήμη όμως συναντά τον καουμπόη της υγιεινής διατροφής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Ουροποιογεννητικών Κακοηθειών της Cleveland Clinic ανέλυσε τα βασικά επίπεδα των θρεπτικών συστατικών του εντέρου και των μεταβολιτών (υποπροϊόντα της πέψης) στον ορό του αίματος σχεδόν 700 ανθρώπων.

Συνέκριναν τα επίπεδα στον ορό μεταξύ ανδρών που έλαβαν αργότερα διάγνωση καρκίνου του προστάτη και εκείνων που πέθαναν από τη νόσο με υγιείς άνδρες, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εγγραφεί στη μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Η σύγκριση αποκάλυψε ότι οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται PAGln (φαινυλακετυλογλουταμίνη) στο έντερό τους είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Αποδεικνύεται ότι ο αρνητικός μεταβολίτης PAGln παράγεται όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, το οποίο βρίσκεται στο κρέας, τα φασόλια, τη σόγια, τον κρόκο αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας, τον κρόκο αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – η χολίνη και η βεταΐνη – επίσης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.4

“Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη”, δήλωσε ο Dr Nima Sharifi, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ουροποιογεννητικών Κακοηθειών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Καθώς συνεχίζουμε την έρευνά μας σε αυτόν τον τομέα, η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα αυτά τα μόρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι βιοδείκτες του καρκίνου του προστάτη για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο της νόσου τους κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους”.5

Αυτό λειτούργησε για τον Kevin McNamara. Έπεσε με τα μούτρα στο αντικαρκινικό πρωτόκολλο του Don Tolman για 90 ημέρες και έκοψε το κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά. Ξεκινούσε κάθε πρωί με ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό με βρώμη, λιναρόσπορο και χυμό εσπεριδοειδών. Έπινε επίσης έναν πατενταρισμένο χυμό του Tolman (με καρότα, τρία μήλα, ένα παντζάρι στο μέγεθος μια σφιγμένης γροθιάς και ένα λεμόνι) και έριχνε μέσα πολύ από το αντιφλεγμονώδες ινδικό μπαχαρικό κουρκουμά.

“Πριν τελειώσουν οι 90 ημέρες, ουρούσα σαν πυροσβεστικός σωλήνας!” δήλωσε η McNamara. “Ο προστάτης μου είχε επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος και δεν πάλευα πλέον να ουρήσω”. Μετά από περίπου πέντε μήνες, έκανε ξανά εξέταση PSA και η τιμή του είχε πέσει από 6 σε 2.

Αυτό που είναι καλό για τον προστάτη, όπως ανακαλύφθηκε, είναι επίσης καλό και για άλλες πτυχές της υγείας των ανδρών -συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Ένας από τους συνεργάτες της ομάδας της Cleveland Clinic, ο Stanley Hazen, έχει βρει μια παρόμοια σχέση μεταξύ των μεταβολιτών του εντέρου και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Το 2020, αυτός και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους ότι το PAGln αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.6

“Ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώσαμε ότι το PAGln συνδέεται στους ίδιους υποδοχείς με τους β-αναστολείς, τα οποία είναι φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του επακόλουθου κινδύνου καρδιακών επεισοδίων”, δήλωσε ο Dr Hazen. “Αυτό δείχνει ότι ένα μέρος της ισχυρής αποτελεσματικότητας των β-αναστολέων μπορεί να οφείλεται στον αποκλεισμό της δραστηριότητας του μεταβολίτη”.

Ενώ η ομάδα της Cleveland Clinic έχει ξεκινήσει να διερευνά τα πλεονεκτήματα της χρήσης των β-αναστολέων για τον καρκίνο του προστάτη, ιδού μερικά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν άμεσα για να βελτιωθεί η υγεία του προστάτη και της καρδιάς.

Να κάνω ή όχι την εξέταση;
Η συνήθης διαγνωστική εξέταση για την υγεία του προστάτη είναι η εξέταση PSA, που αναφέρεται στο ειδικό προστατικό αντιγόνο, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες που εκκρίνει ο αδένας του προστάτη.

Το PSA μπορεί να διαρρεύσει στο αίμα και η ποσότητα που ανιχνεύεται μπορεί να υποδείξει εάν υπάρχει καρκίνος στον αδένα. Ωστόσο, το τεστ PSA είναι πολύ προβληματικό – έχει ανιχνευθεί σε γυναίκες και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε έγκυες γυναίκες. Έχει βρεθεί ακόμη και στο μητρικό γάλα.

Τα τεστ PSA εμφανίζουν συχνά ψευδώς θετικά αποτελέσματα και χάνουν μία στις επτά περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη με ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ενδεικτικό του μεγέθους και της ηλικίας παρά του καρκίνου, και έχει συνδεθεί με άλλες καταστάσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η φλεγμονή και η λοίμωξη.

Ένα θετικό τεστ PSA έχει ως στόχο να δώσει στους πάσχοντες άνδρες την ευκαιρία να καταπολεμήσουν τον καρκίνο όσο αυτός είναι μικρός και ακίνδυνος, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα. Περισσότερο από το 70% των ανδρών άνω των 80 ετών θα αναπτύξουν τη νόσο, αλλά οι περισσότεροι δεν θα πεθάνουν από αυτήν – θα πεθάνουν μαζί της.1 Έτσι, η εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε περιττή, επώδυνη και επικίνδυνη θεραπεία για κάτι που σε πολλούς άνδρες θα ήταν μια καλοήθης, ίσως ακόμη και απαρατήρητη, υπερπλασία, ενώ έχουν 24 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάτι άλλο εκτός από καρκίνο του προστάτη.2

Αυτοί οι περιορισμοί, αν και αγνοούνταν επί δεκαετίες, αναγνωρίζονται πλέον ανοιχτά. Σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνδρες άνω των 50 ετών ενθαρρύνονται να διαβάσουν στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξέτασης, τονίζοντας ότι μπορεί να χάσει ορισμένους καρκίνους, ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ανησυχία και ιατρικές εξετάσεις, ότι δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ επιθετικού, επικίνδυνου καρκίνου και αργά αναπτυσσόμενης καλοήθους ανάπτυξης και ότι “μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε, αν βρει έναν αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο που μπορεί να μην προκαλέσει ποτέ προβλήματα”.3

Η εξέταση PSA μπορεί να συνοδεύεται από ψηφιακή πρωκτική εξέταση (η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση του προστάτη με ένα δάχτυλο με γάντι) για να βελτιωθεί οριακά η αξιοπιστία της εξέτασης PSA.

Τα αποτελέσματα οδηγούν σχεδόν πάντα σε μια δίνη όλο και περισσότερων εξετάσεων. Οι βιοψίες είναι επεμβατικές και έχουν τους δικούς τους κινδύνους. Αυτές ακολουθούνται από επιφυλακή (ενεργή επιτήρηση και περισσότερες εξετάσεις PSA), ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό – όλα αυτά ακολουθούμενα από πιο τακτικούς ελέγχους PSA.

Στους άνδρες λέγεται ότι οι εξετάσεις σώζουν ζωές και ιστορίες ανδρών που εξετάστηκαν νωρίς και πρόλαβαν τον καρκίνο τους νωρίς παρουσιάζονται ως ιατρικοί θρίαμβοι. Όμως η αλήθεια είναι πολύ πιο σκοτεινή.

Ενώ τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της θεραπείας και όχι στην αύξηση του ελέγχου.4 Δεν υπάρχει κανένα μαγικό τζίνι που να λέει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη, και οι θεραπείες για τον καρκίνο δεν αποδίδουν πάντα.

Ενώ ο ιατρικός κλάδος έχει αναγνωρίσει το άγχος και την υπερθεραπεία που προκύπτουν από τις εξετάσεις PSA, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο κλάδος λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό τους. Μια έκθεση αγοράς προβλέπει ότι η αξία της βιομηχανίας διαγνωστικών για τον καρκίνο του προστάτη θα εκτοξευθεί από 3,32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 7,65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027.5

Διακόψτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Το κόκκινο κρέας έχει μετατραπεί σε ένα είδος σύγχρονης αντι-υπερτροφής καθώς η υψηλή κατανάλωσή του συνδέεται με τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλο μέρος του κρέατος που πωλείται στα παντοπωλεία προέρχεται από μονάδες μαζικής εντατικής εκτροφής ζώων, όπου τα ζώα συνωστίζονται και στρεσάρονται, τρέφονται με δίαιτες δημητριακών και καλαμποκιού αντί να αφήνονται να βοσκήσουν ελεύθερα την τροφή τους και τα γεμίζουν εμβόλια, αντιβιοτικά και, συχνά, αυξητικές ορμόνες.

Ωστόσο, πολλές από τις μελέτες που κακολογούν το κρέας δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του επεξεργασμένου κρέατος, μαζικής εντατικής εκτροφής και των βιολογικών, ελευθέρας βοσκής ή ζώων που τρέφονται με χορτάρι, οπότε τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Ένα πλήθος συγχυτικών παραγόντων, όπως τα επίπεδα δραστηριότητας και το βάρος, μπερδεύουν επίσης τα αποτελέσματα.

Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει το πρόβλημα. Σε μια ευρέως δημοσιευμένη μελέτη του 2021, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν μια τεράστια βάση δεδομένων 474.985 ενηλίκων μέσης ηλικίας που προσλήφθηκαν στη μελέτη UK Biobank μεταξύ 2006 και 2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017, συνδέοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη κρέατος με δεδομένα για εισαγωγές σε νοσοκομεία και θνησιμότητα.

Οι τακτικοί κρεατοφάγοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 70 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, είτε επεξεργασμένου είτε μη επεξεργασμένου (αλλά άγνωστων πρακτικών εκτροφής και διατροφής), είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, 30% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη και σχεδόν το ένα τρίτο (31%) περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονία στο μέλλον.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία μειώθηκαν όταν λήφθηκε υπόψη ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Τα προβλήματα αναπτύχθηκαν κυρίως σε άτομα που ήταν υπέρβαρα και παχύσαρκα, οπότε παραμένει ένα ερώτημα ως προς το κατά πόσο η κρεατοφαγία συμβάλλει στο υπερβολικό βάρος, το οποίο μπορεί να είναι ο πραγματικός κίνδυνος.7

Το πρόβλημα με το TMAO
Μια χημική ουσία – το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) – έχει επισημανθεί ως ένοχος για τις καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στο κρέας, με μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει τους μηχανισμούς πήξης και εναπόθεσης χοληστερόλης.

Το TMAO είναι ένα υποπροϊόν της πέψης που σχηματίζεται από τα βακτήρια του εντέρου και προέρχεται εν μέρει από θρεπτικά συστατικά που είναι συγκεντρωμένα στο κόκκινο κρέας. Ένα αυξανόμενο πλήθος μελετών συνδέει τα υψηλότερα επίπεδα TMAO με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα TMAO στο αίμα έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.8

Ο Dr Hazen της μελέτης προστάτη της Κλινικής Cleveland συμπεριέλαβε 113 υγιείς άνδρες και γυναίκες σε μια κλινική δοκιμή και τους χορήγησε τρεις διαφορετικές δίαιτες με τυχαία σειρά, την καθεμία για ένα μήνα. Όλα τα γεύματα ετοιμάστηκαν για τους συμμετέχοντες και περιείχαν το ένα τέταρτο των θερμίδων τους από πρωτεΐνες, είτε από κόκκινο κρέας, είτε από λευκό κρέας, είτε από μη-ζωικές πηγές.

Στους λάτρεις του κόκκινου κρέατος δόθηκε το ισοδύναμο μιας μπριζόλας οκτώ ουγγιών καθημερινά ή δύο μπιφτέκια βοδινού κρέατος βάρους ενός τετάρτου του κιλού. Μετά από ένα μήνα σε αυτή τη δίαιτα, τα επίπεδα της TMAO στο αίμα εκτοξεύτηκαν στο τριπλάσιο των επιπέδων τους στις δίαιτες που βασίζονταν είτε σε λευκό κρέας είτε σε μη-ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που τοποθετήθηκαν σε εκδοχές των τριών διαιτών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (με ίσο αριθμό θερμίδων) δεν είχαν αυξημένα επίπεδα TMAO.

Αυτό που έδειξε ξεκάθαρα η μελέτη ήταν ότι οι αυξήσεις της TMAO ήταν αναστρέψιμες. Όταν οι συμμετέχοντες διέκοψαν τη δίαιτα με κόκκινο κρέας και έτρωγαν είτε τη δίαιτα με λευκό κρέας είτε τη δίαιτα χωρίς κρέας για έναν ακόμη μήνα, τα επίπεδα TMAO μειώθηκαν.

“Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά πόσο δραματική επίδραση έχει η αλλαγή της διατροφής σας στα επίπεδα του TMAO, το οποίο συνδέεται όλο και περισσότερο με τις καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε ο Hazen.

“Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις που ενθαρρύνουν όλες τις ηλικίες να ακολουθούν ένα υγιεινό για την καρδιά διατροφικό πρόγραμμα που περιορίζει το κόκκινο κρέας”, λέει η ερευνήτρια διατροφής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ Dr Charlotte Pratt. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και φυτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια και ο αρακάς”.9

Καμία επίδραση από τα ψάρια
Μια μελέτη cohort του 2020 που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις ΗΠΑ, η οποία συμπεριέλαβε συνολικά 29.682 Αμερικανούς ενήλικες που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή, κατέγραψε τη διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων και τους παρακολούθησε για 30 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος, μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών σχετιζόταν σημαντικά με περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η πρόσληψη ψαριών όχι”.

Ο αυξημένος κίνδυνος από την κατανάλωση κρέατος δεν ήταν τεράστιος – ο αντίκτυπος στους σχετικούς κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και συνολικής θνησιμότητας κυμαινόταν από περίπου 3% έως 7%. “Οι αυξημένοι απόλυτοι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι από 2% κατά τη διάρκεια των 30 ετών παρακολούθησης”, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Τρώτε περισσότερα φυτά
Μια άλλη μελέτη cohort που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition τον Νοέμβριο του 2021 εξέτασε τον αντίκτυπο της φυτικής διατροφής στον καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από 47.239 άνδρες της Health Professionals Follow-up Study (1986-2014).

Στους άνδρες κάτω των 65 ετών, αλλά όχι στους άνδρες άνω των 65 ετών, η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών προϊόντων συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συνολικά, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένων, θανατηφόρων και θανατηφόρων μορφών της νόσου.10

Ντομάτες
Αν υπάρχει ένα φυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί “υπερτροφή” για την υγεία των ανδρών, αυτή θα μπορούσε να είναι η ντομάτα, καθώς έχουν αναγνωριστεί ευρέως τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή υγεία εδώ και δεκαετίες.

Πλούσια πηγή λυκοπενίου, β-καροτενίου, φυλλικού οξέος, καλίου, βιταμίνης C, φλαβονοειδών και βιταμίνης Ε, οι ωμές και οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Το μαγείρεμα αυξάνει τη διαθεσιμότητα του λυκοπενίου, για παράδειγμα, αλλά μειώνει άλλα θρεπτικά συστατικά, οπότε υπάρχει όφελος από την κατανάλωση και των δύο.

“Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να λειτουργούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό για την προστασία των λιποπρωτεϊνών και των αγγειακών κυττάρων από την οξείδωση, την πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία για τη γένεση της αθηροσκλήρωσης”, αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σε μια ανασκόπηση για το θέμα. “Άλλες καρδιοπροστατευτικές λειτουργίες που παρέχονται από τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της χοληστερόλης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), της ομοκυστεΐνης, της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και της αρτηριακής πίεσης”.11

Μια μετα-ανάλυση της ιατρικής βιβλιογραφίας για τις ντομάτες το 2019 εξέτασε 28 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση λυκοπενίου και τα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και διαπίστωσε ότι η υψηλή διαιτητική πρόσληψη ή η υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου στον ορό σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου (37%), εγκεφαλικού επεισοδίου (26%) και καρδιαγγειακής νόσου (14%).12

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι ντομάτες επηρεάζουν την υγεία του προστάτη και προλαμβάνουν τον καρκίνο, αν και μια ανασκόπηση του 2021 δεν διαπίστωσε καμία επίδραση συνολικά.13

Κουρκουμάς
Η πορτοκαλί ρίζα από την οικογένεια του τζίντζερ που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να καρυκεύει το ινδικό φαγητό είναι άλλη μία φυτική ουσία που έχει γίνει διάσημη για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μια ανασκόπηση του 2021 σε 11 μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 745 ασθενείς με προστάτη βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς ή το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα του PSA και στην ποιότητα ζωής, μαζί με το οξειδωτικό στρες, το αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, τη συχνότητα ούρησης, τη διακοπτόμενη ούρηση, την επείγουσα ούρηση, την αδύναμη ροή, το σφίξιμο και τη νυχτερινή ούρηση.14

Ο ρόλος του κουρκουμά στην υγεία της καρδιάς είναι επίσης καλά τεκμηριωμένος. Μια μετα-ανάλυση του 2020 της εκτεταμένης βιβλιογραφίας σχετικά με την κουρκουμίνη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις υποστηρίζει ότι “διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ανθρώπων και των ζώων από την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία, η οποία είναι πάντα το πρωταρχικό βήμα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του ανευρύσματος της αορτής, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικού επεισοδίου”.

Μελέτες έχουν αναφέρει την αποτελεσματικότητά του στη βελτίωση της διάτασης της καρδιάς, της καρδιακής ανεπάρκειας και των διαβητικών καρδιαγγειακών επιπλοκών. Δεδομένης της ασφάλειάς της σε δόσεις έως και 12 γραμμάρια ημερησίως, “η κουρκουμίνη θα γίνει ένα συμπλήρωμα διατροφής ρουτίνας, όπως οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο, για την πρόληψη ή τη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων”, κατέληξε η διεθνής ομάδα ερευνητών.15

Οι μελέτες δίνουν συνήθως δόσεις κουρκουμίνης 400-500mg ημερησίως. Ωστόσο, μια μελέτη του 2012 σε 121 ασθενείς που αξιολόγησε την επίδραση των κουρκουμινοειδών σε υψηλότερη δόση (4g/ημέρα) για την πρόληψη καρδιακής προσβολής μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά την παραμονή στο νοσοκομείο μειώθηκε από 30% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 13% στην ομάδα που έλαβε θεραπεία και είδε και άλλες μετρήσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις να βελτιώνονται.16

Προσοχή στα PFAS και στις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι τεχνητές χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται στο λίπος, το λάδι, το νερό και τη θερμότητα. Χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικές επιστρώσεις σε κατσαρόλες και τηγάνια, σε συσκευασίες fast food, σε σπρέι χαλιών που δεν αφήνουν λεκέδες και σε αφρό πυρόσβεσης και συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας, θυρεοειδοπάθειες17, καρδιαγγειακά νοσήματα18 και καρκίνο19.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οδοντικό νήμα που περιείχε φθόριο είχαν υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.20 Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα PFAS μολύνουν την παροχή νερού 200 εκατομμυρίων Αμερικανών.21

Ενώ τα PFAS είναι δύσκολο να αποφευχθούν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι βρίσκονται στο αίμα του 97% των Αμερικανών που πήραν δείγμα, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι άλλοι ελεγχόμενοι παράγοντες μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι ποντίκια στα οποία εγχύθηκαν κακοήθη καρκινικά κύτταρα του προστάτη είχαν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου όταν έτρωγαν δυτικού τύπου δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εκτέθηκαν σε PFAS, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα ελέγχου ή ποντίκια που εκτέθηκαν είτε σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε μόνο σε PFAS.22

Η προπόνηση HIIT βοηθά
Τα οφέλη της άσκησης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη συνολική υγεία δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Και μια νέα έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) -επαναλαμβανόμενες εκρήξεις αερόβιας δραστηριότητας υψηλής έντασης, μέγιστης προσπάθειας που ακολουθούνται από σύντομες περιόδους ανάπαυσης- μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ανδρών που βρίσκονται σε ενεργό επιτήρηση για καρκίνο του προστάτη μετά από υψηλές τιμές PSA.

Οι ερευνητές έβαλαν 52 άνδρες σε ενεργό επιτήρηση (με μέση ηλικία 63 ετών) είτε να κάνουν μια επιβλεπόμενη προπόνηση HIIT σε διάδρομο τρεις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες είτε να ακολουθήσουν τη συνήθη ρουτίνα άσκησης χαμηλής έντασης. Στη δοκιμή, οι προπονήσεις περιλάμβαναν δύο λεπτά άσκησης στο 85% έως 95% της VO2max ενός ατόμου (η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης), ακολουθούμενη από δύο λεπτά αποκατάστασης στο 40% της VO2max, που επαναλήφθηκαν πέντε έως οκτώ φορές.

Σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν τη συνήθη άσκηση χαμηλότερης έντασης, οι άνδρες στην ομάδα HIIT είχαν χαμηλότερα επίπεδα PSA, χαμηλότερα ποσοστά μεταβολής των επιπέδων PSA με την πάροδο του χρόνου και βραδύτερη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Ως παράπλευρο όφελος, είχαν επίσης βελτιωμένη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση – ένα μπόνους, δεδομένου ότι, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες σε ενεργό παρακολούθηση έχουν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παρά από καρκίνο του προστάτη.23

Θεραπεία ή όχι;
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι συχνό μεταξύ ανδρών με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη να μετανιώνουν για τη θεραπεία που έκαναν, ιδίως εκείνοι που έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τον προστάτη τους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Mount Sinai στο Τορόντο του Καναδά διεξήγαγαν μια πληθυσμιακή, μελέτη cohort που συμπεριέλαβε 2.072 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και τους ρώτησαν για την ικανοποίησή τους από τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν, πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Από αυτούς, 279 άνδρες (13%) ανέφεραν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους.

Για τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, η μετάνοια ήταν μεγαλύτερη, σε ποσοστό 16%. Για όσους υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία, το 11% μετάνιωσε για την απόφασή του, όπως και το 7% των ανδρών που επέλεξαν την ενεργό παρακολούθηση (με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις και διαγνωστικά τεστ).

Μία κύρια αιτία που μετάνιωσαν είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη, αν και ο διαρκής πόνος και η ακράτεια είναι επίσης αναγνωρισμένοι παράγοντες.1

Το πρωϊνό του Kevin McNamara

Συστατικά:

– Περίπου μισό μπολ βρώμης
– Λιναρόσποροι
– Λεμόνι
– Μισό πορτοκάλι
– Βιολογικό έλαιο από φύτρο σιταριού
– Βρασμένο νερό
– Μπανάνα (προαιρετικά)

Ο McNamara βάζει περίπου μισό μπολ με βρώμη, πασπαλίζει από πάνω περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού λιναρόσπορο, ρίχνει το χυμό (και τη σάρκα) μισού φρέσκου πορτοκαλιού και ενός ολόκληρου λεμονιού, ρίχνει το λάδι από φύτρο σιταριού από το πορτοκάλι, ανακατεύει και αφήνει το μπολ να σταθεροποιηθεί όλη τη νύχτα. Το πρωί, βράζει στον βραστήρα και ρίχνει ζεστό νερό για να ζεστάνει τον χυλό και κόβει μια μπανάνα σε φέτες από πάνω. “Το ονομάζω μαγικό”, λέει. “Συρρικνώνει τον προστάτη σας. Το έκανε για τον δικό μου”.

Copyright 2022© Holistic Life – Εκδόσεις Etra
*Σημείωση: Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορει να αντικαταστήσει τη γνώμη του ιατρού σας ή άλλου ειδικού της υγείας.

Holistic Life 110 (Ιούλιος – Αύγουστος 2022) Σελέστ ΜακΓκόβερν- Απόδοση: Holistic Life

Μοιραστείτε το: