Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αντί για ελαιόλαδο ή βούτυρο. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα και αυτό το καθιστά ιδανικό για ψήσιμο, μαγείρεμα και τηγάνισμα. Δοκιμάστε το στις ψητές πατάτες – γίνονται πολύ νόστιμες! Μπορεί να αναμειχθεί εύκολα σε smoothies, και επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ωμοφαγικές συνταγές.

Οι εκπληκτικές ιδιότητες της καρύδας είναι πολλές όπως επίσης και οι χρήσεις της. Το βιολογικό ακατέργαστο λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει και να καταπραΰνει το ξηρό και γερασμένο δέρμα. Χρησιμοποιείται επίσης στο μαγείρεμα για να προσθέσετε νόστιμα και υγιεινά απαραίτητα λιπαρά οξέα στη διατροφή. Μπορεί να προστεθεί σε smoothies και shakes για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η καρύδα περιέχει ειδικά λίπη που ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή MCTs (Medium chain triglycerides) που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στον μεταβολισμό, ένα μυστικό που γνωρίζουν πολλοί αθλητές και γυμναστήρια για χρόνια.

Περιποίηση δέρματος: Το λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά ως ενυδατικό- μαλακτικό του δέρματος. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα που διεισδύουν στους υποκείμενους ιστούς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ραγάδων και να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Το λάδι καρύδας απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα και το διατηρεί μαλακό χωρίς να του προσδίδει λιπαρότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική κρέμα σώματος. Βοηθά στη μείωση της χρόνιας ξηρότητας του δέρματος και βοηθά στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων, καθιστώντας το δέρμα πιο απαλό και λείο. Η μικρή μοριακή δομή του ελαίου καρύδας επιτρέπει την εύκολη απορρόφηση από το δέρμα. Το λάδι καρύδας αφαιρεί επίσης αποτελεσματικά ακόμα και το πιο επίμονο μακιγιάζ ματιών, όπως το eyeliner και η μάσκαρα. Για την περιποίηση των μαλλιών: Το βιολογικό λάδι καρύδας είναι υπέροχο για χρήση ως μαλακτικό μαλλιών καθώς μαλακώνει τα μαλλιά και ρυθμίζει το τριχωτό της κεφαλής. Η χρήση του λαδιού ως μαλακτικό πριν από το λούσιμο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας. Το λάδι καρύδας φημίζεται για την ικανότητά του να ενισχύει τη δομή των ταλαιπωρημένων, κατεστραμμένων μαλλιών: Εφαρμόζεται ως λάδι εντατικής επανόρθωσης (απλώς χτενίστε τα μαλλιά, αφήστε το για 30 λεπτά και πλύνετε ως συνήθως, για μεταξένια, νεανική στιλπνότητα). Ως φυσικό απολεπιστικό: Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως απολεπιστικό σώματος. Προσθέστε λίγο θαλασσινό αλάτι και το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο σε λίγο ακατέργαστο βιολογικό λάδι καρύδας και έχετε ένα φυσικό απολεπιστικό σώματος που προσφέρει απολέπιση και ενυδάτωση. Μετά το ξύρισμα: Το λάδι καρύδας είναι επίσης ιδανικό μετά το ξύρισμα, επειδή έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης ένα φυσικό ενυδατικό για την επιδερμίδα, για πρόσωπο, πόδια, μασχάλες, παντού.

Μέρος της διατροφής των αθλητών: Το ακατέργαστο βιολογικό λάδι καρύδας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην διατροφή των αθλητών, όπου εφαρμόζεται ως ενισχυτικό του μεταβολισμού γιατην υγιή διαχείριση του βάρους και ως μια επιπλέον πηγή τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας (MCTs). Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο λάδι καρύδας έχουν πολύ διαφορετική επίδραση στον μεταβολισμό σε σύγκριση με τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης. Ερευνητές που χρησιμοποιούν λάδι καρύδας με επαγγελματίες αθλητές έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού λίπους από 24% σε 12% μέσα σε 4 μήνες με χρήση ελαίου καρύδας και με μερικές βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το λάδι καρύδας είναι πιο εύπεπτο και απορροφάται καλύτερα από άλλα κορεσμένα λίπη. Επίσης, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας δεν καταλήγουν εύκολα σε αποθήκες λίπους ή λιπώδη ιστό. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) παρέχουν μεγαλύτερη απελευθέρωση ενέργειας και μειώνουν τους τραυματισμούς των μυών, το οποίο έχει μεγάλο όφελος σε αθλητές.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς: Το ακατέργαστο λάδι καρύδας παρέχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία από το τυπικό εξευγενισμένο λάδι καρύδας (το οποίο περιέχει πολύ λιγότερα από τα δευτερεύοντα μη σαπωνοποιήσιμα πολυφαινολικά συστατικά) προσφέροντας έτσι καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι είναι κορεσμένο λίπος, έχει επίσης θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Βάλσαμο για τα χείλη: Προστατέψτε τα χείλη σας από το χειμωνιάτικο σκάσιμο, αλείφοντας λίγο λάδι καρύδας σε αυτά.

Για τον ερεθισμό από την βρεφική πάνα: Το ακατέργαστο βιολογικό λάδι καρύδας δημιουργεί ένα υδατοαπωθητικό φράγμα για να απαλύνει το εξάνθημα από την βρεφική πάνα. Οι φυσικές ενυδατικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου καρύδας βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος του μωρού.

Για την υγεία των κατοικίδιων: Δώστε στο σκύλο σας με μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, μία φορά την εβδομάδα, ειδικά το χειμώνα. Θα διατηρήσει το δέρμα του ενυδατωμένο και το τρίχωμά του θα φαίνεται υγιές και λαμπερό.

Για πρόληψη των ραγάδων: Το ακατέργαστο βιολογικό λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ραγάδων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς: Οι συνεργιστικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών, των λιπαρών οξέων και άλλων ουσιών που υπάρχουν στο λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού όπως κόπωση, αύξηση βάρους και διαταραχές του δέρματος / μαλλιών / νυχιών.

Ιδανικό για τη διαχείριση του βάρους: Ναι, είναι ένα λάδι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας! Έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του ελαίου καρύδας που δημοσιεύτηκε στο Lipids Journal αποκάλυψε ότι «Η διαιτητική συμπλήρωση με λάδι καρύδας… φαίνεται να προάγει τη μείωση του κοιλιακού πάχους».

 

***Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Holistic Life/Τεύχος 104

Μοιραστείτε το: